h1

Övrig allmän information

Affärer
Affärerna är öppna ca 8.30 – 13.00 och 16.00 – 19.30.

Bank
Bankerna har öppet ca 8.30 -13-30 och 14.45 – 15.45

Post
Posten har öppet ca 8.30 -14.00. Lördagar stänger man 12.00

Äta mat

Att äta mat i Italien är i första hand en social företeelse. Här äter man inte för att leva utan man lever för att äta! För att slippa gå in i väggen av mättnad kan det vara på sin plats att veta hur en italiensk måltid är komponerad. Signifikativt för italienska måltider är mängden mat samt den höga samtalstonen. Ett ovant öra kan lätt misstolka situationen och uppfatta konversationen som aggressiv.
Antipasti
Serveras som inledning på måltiden. Består av kalla rätter som marinerade grönsaker och charkuterier som Salami, Prosciutto, Mortadella eller Crostini smaksatta med till exempel Tapenade, grillade paprikor eller soltorkade tomater.
Primi Piatti
En förrätt som består av pasta, risotto eller soppa. Pastautbudet varierar enormt mellan olika regioner. I närheten av havet serveras pasta frutti di mare (havets frukter), i inlandet serveras pasta med bolognese (köttfärs), funghi (svamp), tartufo (tryffel) eller fagioli (bönor). Den gemensamma nämnaren oavsett om pastan tillagas med fisk, grönsaker eller köttfärs är tomatfonden.
Secondi Piatti
Huvudrätten kan utgöras av pesce (fisk) eller carne (kött). Det är inte ovanligt att secondin, oavsett om den består av fisk eller kött, serveras utan sås och tillbehör som ris eller potatis. Istället ackompanjeras måltiden av färska grönsaker, olivolja och citron.
Formaggio
Ostar. Efter varmrätten kan man ofta välja ost. Utbudet är hårt lokalt präglat. De vanligaste ostarna är Parmignano, Tallegio, Provolone, Pecorino och Gorgonzola.
Dolci
Efterrätter. I Italien äts årligen gigantiska volymer sötsaker. Efterrätterna är många och varierar. Gemensamt för dem är dess påtagliga sötma. Bland de klassiska efterrätterna bör nämnas Tiramisu, Pannacotta, Cassata och Sorbetto di limone.

Fast det går bra att bara äta en riktigt läcker Pizza med färsk mozzarella och skinka eller Pasta…..fast är det hårdvind dagen efter så….

Visste du att;

Italienaren Al Capone var möbelhandlare..åtminstone på visitkortet.

…Italien är uppdelat på tjugo regioner där samtliga producerar vin. De kvantitativt största är i fallande skala Sicilia, Puglia, Veneto och Emilia Romagna. Piemonte och Toscana kommer ganska långt ner på listan men är utan tveka mest omtalade, mycket tack vare sina vackra landskap och underbara gastronomi.

Lämna en kommentar